Design pod nadvládou systému

Design systémy nejsou tématem novým, v poslední době jsou však stále omílanější i v naší kotlině. Podíl na tom momentálně nesou hlavně lidé z Kiwi.com, kteří stáli u zrodu Czech Design Systems Community. Ta pořádá pražské a brněnské meetupy.

Není to jen klasický design manuál?

V podstatě ano, ovšem v rozvinutější formě. Již nejde o statické pédéefko olepené štítky typu „tohle už nepoužíváme“. Opravdu jde o systém.

Systém, který nejenže lze oproti konvenční metodě s časem rozvíjet a opravovat, dokonce je to žádoucí. A právě schopnost reagovat na změny je jeho nejdůležitějším prvkem.

Design systém je produkt. Má uživatele, roadmapu, releasy, featury, bugy, dokumentaci i podporu.

Ruku v ruce však s těmito výhodami jde také vyšší technologická/časová náročnost a potřeba užší kooperace s vývojem. Je to ovšem investice, která zdá se může při správné implementaci zajistit konzistentnější i rychlejší výstupy a snažší iterování. A v neposlední řadě možnost verzování, i proto jsem se ostatně nedávno začal více zajímat o Git.

Je zbytečné se rozepisovat

Informací je kolem tématu mnoho a sám si ve všem teprve dělám pořádek v teoretické rovině. Tento článek je takovým základním rozcestníkem k hodnotným zdrojům. Primárně pro mě, ale proč ne veřejně.


Videa

Podcasty

Čtivo

Nástroje

Inspirace

Komunity

Konference