Your Editors: případovka k vizuálu, který se ztratil v překladu

Rodilí mluvčí Your Editors zvládnou přeložit, zkorigovat, ale i napsat anglické texty přesně dle potřeb zákazníka. A protože svoji práci berou vážně, v případech zapeklitějších si pro jistotu přizvou i oborové konzultanty.

Výchozí bod i směr naší spolupráce byl jasný. První cílovou skupinou jsou studenti a jejich závěrečné práce. Těm je třeba vštípit, že o ně bude postaráno se vší vážností, zároveň však jde o službu v jejich finančních možnostech. V nových materiálech tedy budeme klást vizuální důraz na profesionalitu bez přílišné škrobenosti.

Jako první médium byly zvoleny plakáty na akademických vývěskách, čemuž odpovídal výběr ustáleného formátu A4. Jasné však bylo, že bude potřeba postavit celou značku, se kterou bude možné jít za hrany vývěsek. Následovat musí minimálně pokrytí sociálních sítí i vlastní web.


Původní zadání bohužel bobtnalo, až úkol přetekl z vymezeného časového okna. Spolupráci jsme museli nejdříve přerušit a později ukončit. Jedná se tedy o práci nedokončenou, ale byl bych nerad, aby se na ni jen prášilo ve virtuálním šupleti.


Inspirace

Fleuron, hedera nebo aldus leaf? Zkrátka list břečťanu. Název tohoto symbolu se jednoznačně neustálil, funkce však ano. Dnes již skoro zapomenutá typografická značka, která měla v knihách dvě hlavní funkce: výraznější rozdělení sekcí a označení zpracující tiskárny. V podstatě tedy již z části zastupovala logo.

Některé z jednodušších historických podob fleuronu (vypůjčeno z luc.devroye.org)

Vizuálně se jedná o velmi zajímavý prvek, který by se dal oprášit a použít v jeho modernizované verzi. Zároveň se tím nepřímo odvoláme na tradici, stejně jako je tomu u volby ilustračních fotek.

Značka

I když jsou původní značky zajímavé, podepsal se na nich zub času a jako moderní logo je využít nejde. Alespoň ne bez drobné adaptace. Abychom mohli značku použít za každé situace – malou na propisce nebo velkou na plakátech – musíme hlavně zjednodušit konstrukci.

Rozkres značky.

Nová značka je založena na jedné lince a pravidelné mřížce

Aby byla značka pro klienta představitelnější v reálném světě, je dobré připravit i sadu náhledů. Například vizitky jsou snadno představitelnou aplikací navrhovaného řešení i ověřením, zda bude značka samostatně fungovat.

Náhled vizitek.

Plakáty i Facebook

Rozhodli jsme se tedy pokračovat a nastal nejvyšší čas vrhnout se na plakáty. Díky těm vznikl i doplňkový koncept, který by mohl celou identitu doprovázet ve světě reálném i digitálním.

Jeho principem je nenápadné přiblížení samotné editorské činnosti. Žlutým zvýrazňovačem stačí vybrat jedno ze slov a bez vnucování jakoby pouze nabídnout možné vhodnější alternativy. Ledabylým „počmáráním“ se zároveň vizuál odlehčí a nebude tolik upjatý.

Náhled plakátu.

Otevírá se tak i cesta k zahrnutí drobnějších vtípků nebo snadnému oživení případných edukativních článků. V serióznějších případech stačí tento prvek vypustit a přejít do formálnější persony.


Epitaf

V této fázi jsme bohužel byli nuceni ke změně jména, po které nám ohýbání veškeré dosavadní práce přišlo jako polovičaté řešení. Spolupráci jsme kvůli časovým možnostem obou stran ukončili.

Snad Editoři brzy najdou řešení, jaké jim bude náležitě sloužit.

🤙 Mrkněme na zoubek vašemu projektu

Mám sice prostor jen na menší melouchy, ale napište i tak. Třeba si plácnem a pomůžeme procentíčkem.

krejci@ales.net